Rosacea – en underdiagnostisert og fortsatt noe gåtefull hudsykdom

Det var som kosmetologstudent jeg skrev denne avhandlingen om hudsykdommen rosacea.
Innlevert som min større skriftlige oppgave i faget Anatomi, Fysiologi og Sykdomslære, oppnådde den karakteren 12 – Den fremragende præstation.

~ Laila ~

 

 

Innledning

Rosacea – som på engelsk uttales "row-zay-sha" – er en kronisk betennelsestilstand i ansiktshuden. Sykdommen kommer i flere varianter eller typer, hvorav alle har det til felles at ansiktshuden – eller deler av den – er rødflammet, sensitiv og mer eller mindre irritert. Symptomene kan i hvert enkelt tilfelle graderes som mild, moderat eller alvorlig.

Cirka 5–10 % av befolkningen lider av denne hudsykdommen. Opp mot 510 000 nordmenn kan altså være rammet. Som blivende kosmetolog og hudterapeut vil jeg derfor med stor sannsynlighet møte noen rosacea-tilfeller i min fremtidige praksis. Dette er en av grunnene til at jeg har valgt rosacea som tema for min oppgave. Dessuten er der generelt behov for mer kompetanse på rosacea, da vi fortsatt mangler noe sikker viten om sykdommen. Rosacea kan derfor til tider oppleves som en utfordring – for behandleren såvel som for pasienten selv. Desto viktigere er det å lære sykdommen å kjenne.

I det følgende vil jeg gjennomgå rosacea mer inngående og detaljert. Blant annet skal vi se på sykdommens symptomer og karakteristika, de ulike typene av rosacea, hvem sykdommen mest typisk rammer, årsakssammenhenger, samt behandling av- og fremtidsutsikter for rosacea-utsatte.
 

 

Ett Innspill

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *