Rosacea – en underdiagnostisert og fortsatt noe gåtefull hudsykdom

Side 2 av 5

Hvordan gjenkjenne rosacea?

Det finnes per i dag ingen spesiell test eller blodprøve som kan påvise rosacea. Diagnosen settes etter grundig undersøkelse av en lege.

Sykdommen kjennetegnes av en stadig tilbakevendende rødflammethet ett eller flere steder i ansiktet, ofte med synlige, sprengte blodkar – iblant kombinert med kviselignende utslett med papler og/eller pustler.

Eldre kvinne med rosacea

Symptomene kan ligne på andre hudsykdommer, som for eksempel akne, seborreisk eksem eller couperose. Akne er imidlertid mer vanlig hos yngre personer, mens rosacea normalt oppstår fra 30-årsalderen. Har man rosacea med kviseutbrudd, er dessuten hudormer (komedoner) fraværende, i motsetning til hva man ser ved akne. Videre, til forskjell fra couperose, er rosacea ofte forbundet med en ubehagelig varmefølelse, stikking eller prikking i huden – gjerne har hudvevet også fått en endret og uregelmessig struktur. Den type rosacea som i så måte er den lettest gjenkjennelige, er preget av en fortykket, rød hud – ofte på nesen (skjønt det kan også forekomme på hake, panne, kinn, øyelokk og ører).

Selv om rosacea som regel rammer ansiktet, kan sykdommen også gi symptomer på halsen, brystet, hodebunnen og ørene.

NB! Ettersom de krever ulike tilnærmingsmåter, og fordi rosacea kan forverres ved feil behandling, er det viktig at man ikke forveksler rosacea med andre hudsykdommer. (Mer om behandling av rosacea på side 5.)
 

Generell utbredelse av sykdommen

På verdensbasis er det estimert at 40–50 millioner mennesker har rosacea. De aller fleste av disse har bare litt rødhet i huden og er ikke selv klar over at de har sykdommen. Mange rosacea-utsatte antar således feilaktig at de bare har en tendens til å rødme eller bare er ekstra sensitive for solen – følgelig søker de ingen behandling.

Rosacea oppstår vanligvis i alderen 30–50 år og rammer som regel mennesker med lys hud. Andelen er spesielt høy blant personer med skandinavisk, engelsk, walisisk, irsk, skotsk og østeuropeisk etnisitet. Sykdommen forekommer sjelden blant mørkhudede.

Ser man på kjønnsstatistikken, er kvinner klart mest utsatt, med 2–3 ganger så mange rosacea-tilfeller som antall mannlige. Mennene får imidlertid ofte verre symptomer enn kvinnene – hvilket kan skyldes at menn gjerne venter med å søke hjelp til tilstanden har utviklet seg og blitt mer alvorlig.
 

 

Ett Innspill

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *