Rosacea – en underdiagnostisert og fortsatt noe gåtefull hudsykdom

Side 3 av 5

Hva er rosacea forårsaket av?

Per i dag vet man ikke sikkert hvorfor noen får rosacea i utgangspunktet. Det man vet, er at sykdommen utvikler seg som følge av en betennelse i huden med derav endringer i bindevevet – samt utvidelse av blodårene – i lærhuden (dermis). De utvidede blodårene blir mer gjennomtrengelige og begynner å lekke hvite blodceller ut i det betente bindevevet. Dette skaper hevelse og stimulerer dessuten til dannelsen av nye blodårer. Hvis disse årene vokser og forgreiner seg opp til overhuden (epidermis), blir de synlige.

Rosacea

Inflammasjonstilstanden gjør at også nye blodårer utvides. Hvite blodceller finner dermed veien ut gjennom åreveggene også her, hvilket gir ytterligere hevelse, dannelse av nye blodårer og så videre. Slik dannes en ond sirkel. Jo mer blodårene utvider seg, og jo flere de blir i antall, desto mer rødflammet blir huden – gjerne også med en endret hudstruktur som resultat.

Tidligere trodde man at rosacea skyldes en midd i huden ved navn Demodex Folliculorum. Nyere forskning har imidlertid avkreftet denne hypotesen.

Det kan være verdt å merke seg at 4 av 10 rosacea-utsatte har en slektning med samme sykdom. En teori er følgelig at rosacea kan være arvelig.

NB! Rosacea er ikke smittsomt.
 

Forverrende faktorer

Selv om man ikke vet hva rosacea kommer av, er visse faktorer påvist å forverre symptomene av denne sykdommen. Disse kalles gjerne triggere. Noen allment kjente triggere er:

  • sol
  • skrubbing av ansiktshuden
  • psykisk stress
  • alkoholinntak
  • sterkt krydret mat
  • irriterende kjemikalier, for eksempel i hudkremer

Rosacea-triggereHar man rosacea, er det spesielt viktig å beskytte huden mot solen ved å bruke solkrem med høy faktor. Solkremer som innehar kjemisk (absorberende) solfilter, kan dog virke negativt på sykdommen. Problemet er ikke selve solfaktoren men kjemikaliene i denne type kremer (jfr. siste punkt i listen ovenfor). Rosacea-utsatte bør derfor være påpasselige med å velge solkremer med fysisk solfilter i stedet (som forøvrig ikke absorberer men reflekterer UV-strålene).

Rosacea-hud må ikke utsettes for mekanisk peeling (skrubbing), da det virker svært irriterende og bare forverrer symptomene. For eksfoliering av huden kan man heller bruke en butylhydroxyanisol (eller BHA) som salicylsyre – som har en mild og antibakteriell virkning.

NB! Hva det ellers er som påvirker sykdommen, kan være litt individuelt. Derfor kan det ha stor verdi for den enkelte å dra lærdom av egne erfaringer – for eksempel med kosthold og hudpleie og hvordan forskjellige produkter virker inn på ens rosacea.
 

 

Ett Innspill

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *