Rosacea – en underdiagnostisert og fortsatt noe gåtefull hudsykdom

Side 5 av 5

Behandling og fremtidsutsikter

Det er ikke nødvendigvis slik at rosacea blir verre og verre med årene – skjønt, man ser en tendens til at symptomene videreutvikler seg i tilfeller hvor rosacea forblir ubehandlet. Tidlig diagnose og behandling er av stor betydning for å kunne kontrollere symptomene og hindre at tilstanden forverres.

Hittil er det ikke oppdaget noen kur som helbreder rosacea. Dette har naturligvis sammenheng med at man ikke kjenner den egentlige årsaken til sykdommen. Situasjonen er ikke dermed sagt håpløs. Forskningen går stadig fremover, og det finnes allerede gode behandlinger som utgjør en stor forskjell for rosacea-rammede. De behandlinger som i dag tilbys, tar i hovedsak sikte på å dempe eller lindre symptomene. Dertil er det en hel del vedkommende selv kan gjøre (relatert til livsstils- og miljøfaktorer), som kan bidra til å redusere plagene betraktelig. Her er det vitalt at en tilegner seg mest mulig kunnskap om sin sykdom, både ved å lytte til profesjonelle behandlere, ved å lese seg opp på emnet og ikke minst – gjennom egne erfaringer.

Behandlingen virker best når den er målrettet mot et spesifikt problem, som for eksempel hovne øyelokk, pustler eller fortykket hud (rhinophyma). Det er sjelden at to rosacea-tilfeller er like, så all behandling må være individuelt tilpasset. Ved å følge en individuell behandlingsplan og unngå de verste triggerne, kan man få kontroll over sykdommen og hindre at rosacea videreutvikler seg. Over tid kan et slikt skreddersydd opplegg endatil forbedre hudens tilstand.

Rosacea - før og etter laserbehandling
Laserbehandling kan fjerne rødhet og synlige blodårer, og forbedre hudstrukturen.

Selv der to tilfeller hører inn under samme hovedgruppe av rosacea, må hvert enkelt tilfelle vurderes for seg. Noe generelt kan likevel sies om behandlingen av de 4 hovedgruppene:

Kilde: https://www.oslohudlegesenter.no/rosacea-hid-57.html 5. oktober 2015

Behandling av type 1 Rosacea
Målet med behandlingen er å redusere rødheten i huden og forebygge utbrudd. Det er viktig å identifisere forverrende faktorer, og å prøve å unngå disse. Alle bør bruke en solkrem på dagtid. Av behandling anbefales ofte betennelsesdempende kremer som Rozex (Metronidazol). Aberela-krem (A-vitaminsyre) kan også være til nytte. Den kan gi irritasjon. Den beste behandlingen for vedvarende rødhet i huden er laserbehandling. Karlaser er svært effektivt for å redusere rødhet og synlige blodkar. Det kan også være til hjelp å bruke en fuktighetskrem som demper rødhet, eller en mild make-up.
Behandling av type 2 Rosacea
Målet med behandlingen er å redusere rødhet, kvisedannelse og nupper i huden. De fleste med type 2-Rosacea er ikke plaget med sensitiv hud. Mest brukt er Rozex-gel (Metronidazol) eller Finacea-gel (Azelainsyre). I enkelte tilfeller kan 10% svovel i Essex lotion forsøkes. Denne behandlingen er illeluktende og må spesialblandes på apoteket. For de med mer uttalte plager gis det ofte en tablettkur med Tetracylin. Dette er anti-biotikatabletter, som man må ta over flere uker. Disse er som regel veldig effektive, men vedlikeholdsbehandling med kremer etter avsluttet behandling er nødvendig. Protopic (Tacrolimus) er en krem som kan ha noe effekt, men dens plass i behandlingen er enda ikke fullt avklart. I helt spesielle tilfeller kan behandling med Roaccutan (isotretinoin) forsøkes.
Behandling av type 3 Rosacea
Målet med behandlingen er å redusere talgproduksjon i huden, samt dannelse av kviser og rødhet i huden. Aberela-krem (A-vitaminsyre) kan være til god hjelp. Overvekst av talgkjertler på nesen (Rhinophyma) kan bli behandlet kirurgisk eller med CO2 laser. I noen tilfeller gis det behandling med Roaccutan-tabletter (Isotretinoin).
Behandling av type 4 Rosacea
Behandles med øyedråper eller Tetracyclin-tabletter. Disse pasientene bør henvises til øyelege.

 

Kilder

  • http://www.helsebiblioteket.no/retningslinjer/antibiotika/hud-og-bløtdelsinfeksjoner/rosacea 10. januar 2016
  • http://www.galdermanordic.com/norge/pdf/20140225-Galderma-ROSACEA-Bakgrunnsinformsjon.pdf 10. januar 2016
  • http://www.oslohudlegesenter.no/hudsykdommer-n-s-rosacea.html 10. januar 2016
  • http://www.rosacea.org 10. januar 2016
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Rosacea 10. januar 2016
  • https://youtu.be/EZ9K0erx5Sc 10. januar 2016

 

 

Ett Innspill

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *