Hva er det beste hudpleietipset?

Det bugner av informasjon der ute. På internett finner vi råd og tips om alt mulig, inkludert hudpleie. I mylderet av forskjellige tips som angår hudpleie, hudprodukter og -behandlinger, føler noen at det blir litt mye å forholde seg til. All informasjonen kan bli vanskelig å sortere.

Antakeligvis var det det hun følte, kvinnen som stilte dette spørsmålet:

Hva er ditt beste hudtips (hvis du må velge bare ett)?

Her er mitt svar:

Slik jeg oppfatter spørsmålet, ser det ut til å være basert på en idé om at det finnes en eller annen slags "magisk løsning" – være seg et produkt eller en ingrediens, som liksom "GJØR ALT" for huden. I så fall er mitt tips at det er feil. Ja, det blir omtrent som å si/spørre:

Vi hører og leser så mange ulike helseråd. Vi må liksom passe på å både

  • få nok søvn
  • ha et sunt kosthold
  • ikke røyke
  • være fysisk aktiv
  • få tid til avslapping
  • ha jevnlig omgang med andre mennesker
  • prioritere egentid, egenpleie
  • og så videre…

Så hva er egentlig det viktigste av disse helserådene? Er det maten en spiser, det å være sosial, sove, gå jevnlig på do, ha egentid, ikke røyke, være fysisk aktiv, slappe av eller hva?

Som du sikkert ser, er det ikke mulig å velge kun ett av disse punktene, uten at det samtidig går på bekostning av andre ting. Kropp og helse er veldig sammensatt, og i likhet med kroppen er også huden et veldig komplekst organ – dertil kroppens største!
 

Ansiktsmaske og grønn smoothie
Egentid, ansiktsmaske, sunn grønn smoothie, frisk luft og avslapping – på en gang :-)

Akkurat som kroppen, trenger også huden flere ting for å kunne fungere som den skal og opprettholde en god hudhelse. En annen sammenligning: Grønn te eller spinat er veldig bra å få i seg, men hvis du BARE drakk grønn te eller BARE spiste spinat, ville det være alt annet enn sunt. Kroppen ville bli feilernært og syk av det.

En kan ikke sette det ene opp mot det andre, heller ikke når det gjelder huden. For eksempel kan en ikke sette UV-beskyttelse opp mot det å rense huden – eller eksfoliering opp mot hydrering. Huden behøver alt dette, til sin tid. Om natten trenger ikke huden UV-beskyttelse, men til gjengjeld behøver den da næring (vitaminer, antioksidanter), slik at den kan reparere og regenerere seg optimalt mens du sover.

Alt har sin tid. For det andre kommer individuelle forskjeller inn i bildet. Folks hud og hudtilstand er forskjellige, og det samme er derfor også behovene. Videre spørs det hva det er med huden som opptar en mest, hva man først og fremst ønsker å oppnå.

Mitt svar blir derfor at det ikke finnes EN enkelt ting man kan fremheve som "det beste" hudtipset. Ihvertfall ikke på allment grunnlag. Hvis du derimot kommer til meg som klient og vi foretar en analyse av huden din, da vil du kunne få med deg et konkret tips eller to hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *